Treceam aseara pe Valea Prahovei. De la Timisul de Sus si pana la Comarnic, masinile mergeau sau mai degraba stateau bara la bara.  In timp  ce imi croiam drum cu greu desi eram cu motorul, ma gandeam de cate tone de carburant in miscare sunt inconjurat. Benzina si motorina in sute de rezervoare,  in esenta petrol si toate acestea pe Valea Prahovei, locul care in urma cu aproape un secol ne facea extrem de importanti pe harta geostrategica a Marilor Puteri exact din cauza petrolului extras de aici.

Fix 77 de ani au trecut de la bombardamentele anglo-americane din zona Vaii Prahovei. Oare cum aratau atunci locurile acestea m-am intrebat. Cate masini treceau? Cum aratau satele si oamenii de prin partile astea. Oare ce simteau ei cand peste vaile lor, strivite acum de turisti, se inghesuiau atunci tonele de bombe? Oare ne-am schimbat mult de atunci? Nu cred!

Candva in copilarie, undeva intr-o alta vale, a Trotusului,  citeam “Expresul de noapte”  a lui Constantin Barbuceanu, nascut si el intr-o vale dar a Prahovei. O carte despre eroi, despre prahoveni, despre partizani, despre petrol si rafinarii, despre bombardamentele de atunci. Astazi, daca un intelectual modern ar sta sa o analizeze probabil ca ar cataloga-o drept un manual de manipulare pentru adolescenti si la fel ar spune probabil si despre “Asa s-a calit otelul” a lui Nikolai Ostrovski  sau “Timur si baietii lui” a lui Gaidar iar lista ar putea continua. Poate ca asa sunt, niste tratate de manipulare  sub o forma digerabila, lejera, dar, nascandu-ma intr-o epoca comunista si traind acum intr-una democrata nu am cum sa nu vad ca fiecare epoca a avut ideologii ei si tot ce a derivat in literatura de la ei  si ca de fiecare data Estul si Vestul s-au privit cu dusmanie, cu teama si cu furie. Fiecare a proiectat asupra celuilalt toate temerile ancestrale fara sa stea prea mult pe ganduri sa analizeze ce e real si ce proiecteaza fals asupra celuilat.  O tema de analizat la infinit de un antropolog.

2017. Est si Vest. Si unii si altii reneaga trecutul- vorbind despre oameni dar il invoca mereu- vorbind despre lideri. 2017. Est si Vest. Si noi suntem la mijloc. Inca o data.

M-au trezit din reverie frigul si noaptea. M-am intrebat cine o fi uitat din nou pornit aerul conditionat afara pe Valea Prahovei si am continuat la drum, expresul de noapte spre Bucuresti.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s